©Timo Ahjos 30.1.- 5.2.2023
Artikkelin sisältö on kopioitu
blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Viikko 5/2023

Tällä sivulla on sama sisältö kuin vastaavalla sivulla yllämainitussa blogissa. Blogissa tuorein päivä on ylimpänä, tässä se on alimpana Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Tämä artikkeli kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 5, joka alkoi maanantaista 30.1. ja päättyi sunnuntaihin 5.2.2023. Viikolle kasaantui poikkeuksellisen paljon erilaisia tehtäviä, mikä pakotti erilaiseen työrytmiin kuin mihin olin eläkeläisenä tottunut. Siitä selvitäkseni aloin raportoida ajankäytöstäni tunti tunnilta sitä mukaa kun aika eteni.

Maanantai 30.1.2023:

Klo 6: Söin aiemmin keitetyn kananmunan. Aloin keittää kaurapuuroa (4 desilitraan kiehuvaa Valio Kiehu -maitoa lisäsin 1 dl kaurasuurimoita ja 1 dl vettä, keitän 40 min miedolla lämmöllä, jonka jälkeen laitan sen kannen alle hautumaan vähintään 10 minuutiksi). Avasin WiFi:n ja Chromebookin. Katsoin Supersään ja ulos ikkunasta: +2 astetta, sataa vettä koko aamupäivän ja taas illalla. Katsoin älypuhelimeen tulleet ilmoitukset. Henkilökohtaista sähköpostia ei ollut. Korjasin Kurt Ristniemen huomauttaman kielivirheen ja ilmoitin korjanneeni sen.

Klo 6.40: Jatkan Ilkka Koppelomäen verkkokurssia "Mielenhallinnan voima".
Ilkka Koppelomäki on 41-vuotias "itsensä johtamisen valmentaja". Hän julkaisee lähes päivittäin somessa kuulumisiaan ja pitää viikottain pidempiä puheita eri ryhmille. Sen lisäksi hän tarjoaa 47 euron kuukausimaksun maksaneille "jäsenille" mahdollisuuden  käydä aiemmin laatimiaan verkkokursseja. Minä olen käynyt niistä aiemmin kaksi ja nyt on menossa verkkokurssi "Mielenhallinnan voima". Tänään on vuorossa oppitunti 33/65. Katson sitä puhelimella Kajabi-sovelluksella, joka pitää kirjaa siitä, mitä olen jo käynyt läpi. Samaan aikaan teen muistiinpanoja Drive.google.comiin kannettavalla Chromebook-tietokoneella. Työpöytänä on ruokapöytä.

Klo 7.10: Syön puolet aamupuurosta kevytmaidon kanssa, "voisilmänä" Beceliä. Puolet puurosta vien parvekkeelle ja syön sen huomenna. Jatkan sitten Ilkka Koppelomäen verkkokurssia "Mielenhallinnan voima".

Klo 8: Ilkan luento päättyi. Minulla vuorossa aamutoimet.

Klo 8.30: Alan tutkia, löydänkö vielä Chromebook-tietokoneestani Googlen lähettämän 31.1.2023 saakka voimassa olleen tarjouksen saada 100 Gt tallennustilaa maksutta vuoden ajaksi. - Löysin tarjouksen, mutta sen voimassaoloaikaa oli pidennetty vuodella! Nyt tarjous on voimassa helmikuun 1. päivään 2024. Siispä en lunasta sitä vielä, vaan vasta sitten kun tarvitsen lisätilaa. - Tämän jälkeen alan katsella someen tullutta tuoretta sisältöä.

Klo 9.30: Edellä mainitulta Ilkka Koppelomäeltä ilmestyi marraskuussa 2022 tämä kirja: Saa mita haluat: Nuoren kirja . Hän piti sen lukijoille 6.12.2022 "miniworkshopin", jonka tallenteen luvattiin olevan katsottavissa vain 60 päivää eli tämän viikon loppuun. Ostin tuon kirjan nuorelle henkilölle joululahjaksi. Luin sen itsekin ennen joulua ja olin kiinnostunut näkemään myös tuon tallenteen, jonka pituus on noin 2 tuntia 15 minuuttia. Katsoin siitä tässä vaiheessa puolet tallentaen siitä samalla itselleni kopion. 

Klo 11: Mahlzeit eli ruokatunti. Söin vaimoni edellisinä päivinä tekemää herkullista ja terveellistä kotiruokaa mikrossa lämmitettynä. Ruokatunnin päättyessä otan työhuoneeseen pöytätietokoneen ääreen mukaani päivän ensimmäisen ja luultavasti ainoan kupillisen kahvia - tieysti maukasta luomu-murukahvia.

Klo 12: Katson ja tallennan edellä mainitun miniworkshopin loppuosan.

Klo 14: Miniworkshop-tallenne on nyt katsottuna ja kopioituna.  Lepään hetken aikaa ja katson sitten tv-sarjasta "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe) jakson 3970. Se esitettiin Saksassa televisiossa viime torstaina. Yleensä sarjaa esitetään siellä jokaisena arkipäivänä, mutta viime perjantaina sarjaa ei esitetty käsipallon maailmanmestaruusottelun Saksa-Egypti vuoksi, joten pääsen nyt taas ajan tasalle. Sarja on siellä valtiontelevision ykköskanavan (Das Erste) ohjelmistoa ja joutuu usein väistymään esimerkiksi juuri urheilukilpailujen vuoksi. Katson sarjaa netin kautta sen kotisivustolta saksankielisin tekstein.  Siellä ne ovat katsottavissa 3 kuukauden ajan televisioesityksestä. Teen jokaisesta jaksosta noin yhden sivun pituiset muistiinpanot, niin osaan vastata suomalaisilla keskustelufoorumeilla esitettyihin kysymyksiin. Kirjoitan samalla muistiin saksankielisiä sanontoja, jotka haluaisin muistaa. Suomessa nuo jaksot esitetään joskus toukokuussa (televiossa Mtv-AVA, netissä MTV.fi ja CMore).

Klo 15.35: Harkitsen puolen tunnin kävelyä ulkona.

Klo 16.40: Happihyppy tehtynä ja pieni ateria syötynä valmistaudun klo 17 alkavaan Ilkan ohjaamaan reaaliaikaiseen Zoom-istuntoon, joka koskee kuukausisuunnitelman laadintaa helmikuulle. Olen tehnyt sellaisen kuukausittain jo keväästä 2021 alkaen Ilkan kirjallisten ohjeiden ja videoiden mukaan, mutta ajattelin nyt yhden kerran katsoa, miten se sujuu ohjattuna ryhmätyönä. 

Klo 17-19: Edellä mainittu Zoom-istunto, jossa jokainen osanottaja laatii Ilkka Koppelomäen ohjaamana itselleen kuukausisuunnitelman helmikuulle. Venyi 40 minuuttia yli ajan.

Klo 19-21: Ilkan luento tavoitteiden mukaiseksi kasvamisesta.  Erinomaista sisältöä!

Olipa rankka päivä!


Tiistai 31.1.2023:

Tiistain tärkein tapahtuma on perustamani säätiön hallituksen vuosikokous, joka alkaa klo 18. Muun ajan valmistaudun siihen eri tavoin.

Klo 6.35: Heräsin. Söin eilen tekemäni kaurasuurimopuuron, joka oli yön parvekkeella. Paistoin ja söin yhden kananmunan. Siinä nykyinen aamuateriani - ei siis mtään kahvia tai muuta. Vähän myöhemmin syön omenan puolikkaan. Ulkolämpötila 0 astetta, ei sada. Katsoin sähköpostin: Pentti Baltimoresta on kirjoittanut. Gmail oli ohjannut roskapostikansioon pitkän viestin, missä joku väitti tunkeutuneensa kaikkiin sähköpostilaatikoihini ja syöttäneensä niihin Trojan hevosen. Hän vaati maksua (960 USD bitcoineina) sen poistamisesta. Luen myöhemmin pitkän viestin tarkemmin.

Klo 7.30: Aamutoimet.
Klo 8.20: Menen takaisin nukkumaan, nyt peseytyneenä ja päivävaatteisiin pukeutuneena, päiväpeiton päälle. Ehkä katson sängyssä puhelimella uutistapahtumat ja tuoreet kirjoitukset seuraamistani keskusteluryhmistä. (Tätä kirjoitin ruokapöydällä Chromebookilla.) 

Klo 11 -12: Mahlzeit eli ruokatunti. Olin nukahtanut heti sängyn päälle mentyäni puhelinta katsomatta. Aurinko paistoi suoraan sänkyyni, mutta minua se ei häirinnyt, kun pidin pääni tyynyn alla. Minuuttia vaille 11 heräsin. Söin mikrossa lämmitettynä parvekkeelta vaimoni pari päivää sitten tekemää kotiruokaa. Sen jälkeen tiskasin parvekkeella olleen kattilan ja toin paistinpannun sisään myöhemmin tiskattavaksi. Tietääkseni paistinpannun pinnoite ei tykkää nopeista lämpötilan muutoksista. Lopuksi join pienen kupin luomu-murokahvia. Yleensä juon kahvia vain yhden pienen kupillisen päivässä, mutta tällainen iltakokouspäivä voi olla poikkeus, jos kaipaan kokoukseen piristettä. Nyt on vuorossa ruokalepo sängyn päällä klo 12 saakka.

Klo 12 alkaen: Otan esille illan kokousta varten laatimani aineiston paperitulosteina. Luen ne huolellisesti läpi ja merkitsen lyijykynällä kohdat, joita pitää täsmentää tai korjata. Olen lähettänyt koko aineiston sähköpostin liitteenä hallituksen jäsenille jo 9.1.2023. Siihen sisältyi myös luonnos tämäniltaisen kokouksen pöytäkirjaksi, jonka ansiosta kokouksen muodollisuudet saadaan nopeasti käsitellyiksi. Kokous pidetään etänä Skypen äänipuheluna. Toimintakertomus, tilinpäätös ja pöytäkirja allekirjoitetaan sähköisesti.

Klo 13.30: Kävin läpi illan kokouksessa käsiteltävän aineiston ja tein luettelon korjattavista kohdista. Teen tässä välissä noin puolen tunnin pituisen kävelyn ulkona.

Klo 14.40: Happihyppy tehtynä. Aloitan illan kokousaineiston täydentämisen pöytätietokoneella. Laadin säätiön kaikki asiakirjat Googlen tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla Drive.google.comiin kansioon, jonka lukuoikeus on säätiön hallituksen jäsenillä ja varajäsenellä. Sieltä sitten lataan niitä pdf-muotoisina pöytäkoneen kiintolevylle, josta lähetän niitä hallituksen jäsenille sähköpostin liitteinä. Tänään on tarpeellista lähettää vain yhden liitteen korjattu versio.

Klo 16: Kaikki dokumentit ovat nyt valmiina illan kokousta varten. Yhden korjatun liitteen lähetin hallituksen jäsenille. Siinä on eilisen euribor-koron arvo, joka julkaistiin vasta tänään. Nyt vain odottelen pari tuntia kokouksen alkua ja toivon yhteyksien sitten toimivan. Tein oman puhelimeni Skype-äänitestin. Android oli poistanut Skypen oikeuden käyttää mikrofonia, kun en ole sitä pitkään aikaan käyttänyt. Mutta nyt se taas toimii. Oli myös tarpeen juoda kuppi kahvia parin pienen P├ągen-kanelikorvapuustin kera. 

Klo 18: T.Ahjoksen säätiön hallituksen vuosikokous alkaa etäkokouksena (Skype- äänipuheluna). Hallituksessa on kolme jäsentä, joista vain minä asun Helsingissä. Yksi hallituksen jäsen asuu Hangossa ja toinen Santa Fe:ssä USA:ssa. Kokouksessa ei ole tänään muuta erityistä kuin että USA:ssa asuva hallituksen jäsen on jo monta vuotta sitten ilmoittanut, että saavutettuaan tietyn iän hän ei ole enää käytettävissä. Hänen tilalleen olen valinnut tasan 30 vuotta nuoremman henkilön. Säätiön tarkoituksena on sääntöjensä mukaan jatkaa perustajansa elämäntyötä tuottamalla ja jakamalla kiinnostuneille lukijoille eri aiheista historiallista, kansanvalistuksellista ja kansanterveydellistä informaatiota, pääasiassa suomen kielellä ja sähköisessä muodossa. Julkaisujen aakkosellinen hakemisto avautuu osoitteesta http://ahjos.net/x

Klo 20: Säätiön hallituksen vuosikokous sujui ongelmitta. Odottelen vielä muiden päätöstä hallituksen kokouspalkkioista. Se on asia, josta päättämiseen olen jäävi osallistumaan, koska säätiö toimii minun lahjoittamilla rahoilla. Lähetin juuri toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hallituksen jäsenille sähköisesti allekirjoitettavaksi Dropbox Sign (entinen Hello Sign) -systeemillä. Sillä voi allekirjoituttaa maksutta kolme asiakirjaa kuukaudessa. Jokainen allekirjoittaa sen omassa sähköpostissaan ja lopuksi jokainen allekirjoittaja saa kyseisestä asiakirjasta pdf-muotoisen kopion, jonka jokaisen sivun alareunaan on lisätty pitkä tunniste ja loppuun lisäsivu, josta näkee, milloin asiakirjaa on katsottu tai allekirjoitettu (nimi, sähköpostiosoite, IP-tunnus).


Keskiviikko 1.2.2023

Keskiviikon ohjelma koostuu monien erilaisten asioiden edelleentyöstämisestä.

Klo 8: Heräsin vasta tasan kello 8 katonkorjaajien poraamiseen ja hakkaamiseen.Paistoin joka-aamuisen kananmunan, mutta kaurasuurimopuuroa en alkanut keittää, koska se kestää aina tunnin. Sen sijaan söin mysliä kevytmaidon kera. (Alpen "No Added Sugar, Swiss Style Muesli") . Se ei ole yhtä täyttävää kuin kaurasuurimopuuro, joten jäi hiukan nälkäinen tunne.

Klo 9.30: Aamutoimien jälkeen aloitin työskentelyn työhuoneessa pöytätietokoneella. Aluksi tallensin koneelle ja tulostin paperille PRH:n (Patentti ja rekisterihallituksen) lähettämän viestin.  Sen liitteenä oli tuore kaupparekisteriote yhtiöstäni, jonka veroilmoituksen olen jo jättänyt. Laadin siis hiljattain yhtiön tuloveroilmoituksen vuodelta 2022 "Vero.fi: Omavero"- palvelussa. Sen pakollisena liitteenä oli yhtiön tilinpäätös vuodelta 2022. PRH vahvisti tänään saamassani rekisteriotteessa saaneensa yhtiön tilinpäätöksen vuodelta 2022, joten sitä ei tarvitse heille erikseen lähettää. Kätevää!

Klo 10.15: Aloin vimeistellä eilisiltaisen kokouksen pöytäkirjaa ja sen lähettämistä sähköisesti allekirjoitettavaksi Dropbox Sign (entinen Hello Sign) -systeemillä. Se onnistui tällä kertaa ongelmitta. 

Klo 11-12: Mahlzeit eli ruokatunti. Syön vaimon eilen tekemää hyvää kotiruokaa, joka oli yön parvekkeella. 

Klo 12: Koska on kuukauden ensimmäinen päivä, kirjoitin muistiin nettijulkaisujeni kävijälaskureiden lukemat. Ne ovat vain suuntaa antavia lukuja, koska monille sivuilleni pääsee hakukoneella suoraan laskureitten ohitse ja toisaalta omatkin käyntini lisäävät laskurin lukemaa niillä sivuilla, missä sellainen on. Tilasto antaa kuitenkin sivuston ylläpitäjälle arvokasta tietoa siitä, mitkä aiheet ovat kiinnostaneet lukijoita viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Laskureita ei ole jokaisella yksittäisellä sivulla vaan yleensä 1 laskuri kunkin sisältöaiheen kansilehdellä, jonka voi ohittaa hakukoneella tai suoralla linkillä. Tammikuussa 2023 sivuillani rekisteröitiin noin 4 tuhatta käyntiä, joista blogeissa noin tuhat ja muilla sivuilla noin 3 tuhatta. Viimeksi mainituista noin puolet rekisteröitiin tv-sarjaa "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe) käsittelevillä sivuillani.  Youtube-videoitani käytiin katsomassa tammikuussa noin 300 kertaa. Youtube-tilini perustamisesta (v. 2008) alkaen videoitani on käyty katsomassa yhteensä 85.865 kertaa. Blogejani on luettu yhteensä noin 206.000 kertaa ja muita sivujani noin 515.000 kertaa.

Klo 13: Aloin katsoa Kiinteistöliiton sivustolta tallennetta eilen 31.1.2023 illalla pidetystä webinaarista "Väestönsuojelu ja väestönsuojat taloyhtiöissä".  Sen järjesti Kiinteistöliitto Uusimaa yhteistyössä Helsingin Pelastusliitto HELPE ry:n kanssa. Aineiston on laatinut turvallisuusasiantuntija Tanja Mannila (Helpe). - Webinaaria ei ollutkaan videona, mutta siellä on aiheesta 30-sivuinen PDF-tiedosto, jonka kävin läpi ja tein siitä 5 sivua omia muistiinpanoja. Lopuksi vastasin Kiinteistöliitto Uusimaan arvostelupyyntöön, jossa kerroin, etten päässyt sitä webinaaria eilen katsomaan, mutta kävin PDF-tiedoston läpi ja se oli mielestäni hyvin laadittu. Jätin sanomatta, että olen todella huolissani oman talomme tilanteesta.

Klo 14.30: Säätiön hallituksen sähköisiä allekirjoituksia odotellessa aloi katsoa "Lemmen viemän" jaksoa 3971, joka esitettiin Saksassa televisiossa toissapäivänä maanantaina. Sen verran olen siis ajasta jäljessä. Jokainen jakso kestää 49 minuuttia, mutta minulta menee sen katsomiseen enemmän aikaa, koska kirjoitan samalla noin yhden sivun muistiinpanoja juonesta ja erityisen kiinnostavista saksalaisista sanoista ja sanonnoista. Nykyisin ymmärrän jo lähes kaiken ilman sanakirjaa. - Tällä kertaa jouduin katsomaan sanakirjasta yhden, lääkärin käyttämän sanan: die Schonkost = (erikois)ruokavalio, dieetti. Verbin "schonen" merkityksen olen ehkä joskus tiennyt, mutta sittemmin unohtanut. Se tarkoittaa: 1) säästää, esim. silmiään = seine Augen Schonen, 2) sääliä, armahtaa, tuntea sääliä/armoa jotakuta kohtaan.

Klo 16: Nyt teen ulkona puolen tunnin kävelylenkin. - Vein lähtiessäni joulukoristelaatikon kellariin odottamaan seuraavaa joulua.

Klo 17: Palasin ulkoa kotiin ja täydensin edellä olevia rivejä. Posti oli tuonut (vasta nyt) Hypo-pankin joulukuun tiliotteen. Siinä on tulostuspäivänä 27.1.2023.  - Lopetan työskentelyn keskiviikon osalta tähän, mutta vastaan vielä saamiini viesteihin, jos sellaisia on tullut.


Torstai 2.2.2023

Klo 2.30: Sain illalla tämän sivuston kehittämistä koskevan idean, jonka miettiminen esti minua nukahtamasta. Tulin sitten pöytäkoneen ääreen ja toteutin sen uuden idean vaatiman rakenteen web-palvelimelle. Sain sen toimimaan, joten nyt voin mennä tyytyväisenä nukkumaan, kellon ollessa 3.15. Kerron myöhemmin tällä viikolla - ehkä jo tänään - mistä on kysymys.

Klo 7: Heräsin ja aloin keittää kaurasuurimopuuroa samalla reseptillä kuin maanantaina. Odotin keittiössä, kunnes Valio Kiehu -maito alkoi kiehua, lisäsin kaurasuurimot, laitoin ajastimen hälyttämään 39 minuutin kuluttua, jätin puuropadan kiehumaan miedolla lämmöllä ja tuli työhuoneeseen jatkamaan sitä, minkä yöllä aloitin. Ajastimen hälyttäessä sammutin hellasta sähkön ja jätin puuron kannen alle hautumaan, kunnes saan tämän osuuden valmiiksi. Sitten syön puuron ja menen jatkamaan lyhyeksi jäänyttä yöunta. 

Tänään torstaina tapahtuu kaksi asiaa, jotka vaikuttavat elämääni jonkin ajan kuluttua, mutta eivät vielä tänään: Euroopan keskuspankki EKP pitää kokouksen, jossa ohjauskorkoja odotetaan nostettavan 0,5 prosenttiyksiköllä. Toiseksi Pihlajamäessä avataan uusi Lidlin myymälä. Kerron näistä asioista myöhemmin, mutta tänään teen lähinnä sellaisia asioita, jotka tulivat mahdollisiksi nyt, kun minulla on säätiön tilinpäätös ja hallituksen pöytäkirja allekirjoitettuina. 

Klo 9.45: Tallensin eilen sähköisesti allekirjoitettuina saamani säätiön asiakirjat kotikoneelle, drive.google.comiin ja paperille tulostettuina asianmukaisiin kansioihin. Laadin ja jätin säätiön tuloveroilmoituksen vuodelta 2022. 

Klo 11-12: Mahlzeit eli ruokatunti. Ruokana vaimoni eilen illalla tekemää herkullista ja terveellistä kotiruokaa, joka oli yön yli parvekkeella.

Klo 12: Lähetin säätiön hallituksen varajäsenelle ja uudelle jäsenelle toissapäiväisen kokouksen allekirjoitetun pöytäkirjan ja sen kaikki kokouksessa käsitellyt liitteet. Luin PRH:n sivustolta säätiörekisterin muutosilmoitusta koskevat ohjeet. Lähetin allekirjoitetun kokouspöytäkirjan ilman liitteitä tilintarkastajalle ja kysyin häneltä säätiörekisteriin hänestä tarvittavat tiedot. Aiemmin säätiörekisterissä ei ole ollut tilintarkastajaa mainittuna, mutta kun nyt joudun tekemään muutosilmoituksen yhden hallituksen jäsenen vaihtumisen vuoksi, myös tilintarkastaja pitää ilmoittaa. 

Klo 14.30: Sain jo tilintarkastajalta säätiörekisteriin tarvitsemani tiedot, joten voisin jo laatia muutosilmoituksen, mutta ehkä pidän nyt taukoa klo 17 saakka, jolloin meillä on saunavuoro taloyhtiön saunassa. Meillä on omassa asunnossakin sauna, mutta sen kiuas on rikki ja se pitäisi vaihtaa uuteen. Ilkka Koppelomäki pitää tänään klo 19-21 ensimmäistä kertaa jonkin uudenlaisen sparrauksen SMH-jäsenille, mutta en tiedä jaksanko saunan jälkeen osallistua sellaiseen, kun nukuin viime yönä niin lyhyen ajan. (SMH = "Saa mitä haluat" = Ilkka Koppelomäen tuotemerkki).  

Klo 15.30: Katsoin sittenkin vielä saunaa odotellessa Lemmen viemän jakson 3972, joka esitettiin Saksassa televisiossa tiistaina 31.1.2023 ja esitetään Suomessa joskus toukokuussa. En tarvinut sanakirjaa, mutta katsoin kuitenkin yhden sanan: das Amulett. Asiayhteydestä ymmärsin kyllä mitä tarkoitettiin. Sanakirjani suomensi sen vain näin: "amuletti, maskotti". 

Klo 16: Luin uutisista, että Euroopan keskuspankki (EKP) oli päättänyt nostaa ohjauskorkoja 0,5 %-yksiköllä, kuten oli odotettukin. Korotus tulee voimaa ensi viikon keskiviikkona 8.2.2023. Se on ikävä asia asuntovelallisille ja kädestä suuhun eläville, mutta minulle siitä on iloa, kun sekä yhtiöni että perustamani säätiö saavat korkoa pankkitalletuksilleen. Kummallakaan ei ole sen lisäksi muuta tuloa kuin minun antamat lahjoitukset.

Klo 17-18: Taloyhtiön saunassa vaimon kanssa.

Klo 21: Luin Facebookin Malmi-ryhmästä, että Malmilla oli syttynyt pitkän 2-kerroksisen rivitalon katto palamaan. Myöhemmin samassa ryhmässä julkaistiin viranomaisten tiedote, jossa varoitettiin myrkyllisestä savusta, kehoitettiin pysymään sisällä ja pysäyttämään ilmastointilaite. Tuollaisessa tilanteessa jonkun talossa asuvan pitäisi osata se tehdä, mutta meillä ei taida sellaista ihmistä olla. Tuskin huoltoyhtiökään kävi sitä tekemässä. Onneksi asumme melko kaukana kyseisestä tulipalosta. Myöhemmin Iltasanomat julkaisi siitä näyttävän artikkelin: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009368691.html


Perjantai 3.2.2023

Klo 6.40: Heräsin, söin eilen keittämäni kaurasuurimopuuron parvekkeelta ja paistoin kananmunan. Suoritin aamutoimet ja menin sängyn päälle jatkamaan nukkumista. Näin siitä syystä, että olin eilisen jälkeen vielä univelkainen, mutta olin sopinut minulle soittaneen asentajan kanssa, että klo 10-12 välillä asuntoomme tullaan tekemään kosteusmittaus, koska alakerran asuntoon valuu jostakin vettä.

Klo 10.10: Kaksi miestä tuli mittaamaan kosteutta eteisen seinästä ja saunan suihkutilasta. Lähes tunnin kestäneiden, meillä ja alakerran asunnossa tehtyjen tutkimusten jälkeen toinen heistä arveli, että meiltä kielletään toistaiseksi suihkun käyttö, koska vettä valuu silloin alakerran asunnon eteisen seinään. Asentaja kirjoittaa raportin isännöitsijälle, joka päättää sitten jatkosta.

Klo 11-12: Mahlzeit eli ruokatunti. Söin vaimoni eilen tekemää herkullista ja terveellistä kotiruokaa, joka oli parvekkeella yön yli.

Klo 12: Aloin laatia muutosilmoitusta säätiörekisteriin, koska tiistaina pidetyssä vuosikokouksessa yksi hallituksen jäsen vaihtui. Samalla ilmoitin tilintarkastajan, jota ei ollut aiemmin merkitty säätiörekisteriin. Yhdeltä hallituksen jäseneltä jouduin puhelimitse kysymään hänen nykyisen kotikuntansa. 

Klo 13: Lähdin bussilla postiin noutamaan minulle saapuneen lähetyksen (navigaattorin akun). Samalla postitin PRH Säätiörekisteriin laatimani muutosilmoituksen. Ostin siihen tavallisen postimerkin lisäksi Plus-merkin, jonka avulla voin seurata kirjeen kulkua. Aiemmin olen lähettänyt tärkeitä viranomaiskirjeitä kirjattuina, mutta se on turhan kallista silloin, kun ei tarvita kuittausta vaan on tarpeen vain nähdä kirjeen menneen varmasti perille. Plus-merkki maksaa 1,50 euroa ja niitä voisi ostaa kotiin etukäteen. Valitettavasti vain posti on ilmoittanut lopettavansa Plus-merkki-palvelun maaliskuun lopussa.  - Postin jälkeen kävin sen vieressä olevassa K-kaupassa ostamassa Runebergin torttuja ja omenoita. Sitten tulin samalla bussilipulla kotiin.

Klo 14: Join vaimoni ehdotuksesta päiväkahvin Runebergin tortun puolikkaan kanssa. Jaoimme siis yhden tortun puoliksi. Näin menetellen meille jäi Runebergin päiväksi (sunnuntaiksi) kolmelle hengelle yksi torttu jokaiselle, kun ne myydään kahden tortun pakkauksissa. (Kolmas tortunsyöjä on appi, joka asuu samassa talossa.) 

Klo 14.40: Kokeilin, sopiiko postista hakemani akku navigaattoriini. Ei sovi. Akku on sähköisiltä ominaisuuksiltaan sopiva, mutta siinä olevien johtojen päässä oleva liitin on erilainen kuin alkuperäisessä akussa. Ainoa keino saada uusi akku hyötykäyttöön olisi johtojen katkaisu molemmista akuista ja samanväristen johtojen liittäminen toistensa jatkoksi. Valitettavasti juotoskolvini on siihen työhön liian suuri. Kerroin ongelmasta karavaanarien keskustelufoorumilla karavaanari.org, missä olemme hiljattain keskustelleet navigaattorin avaamisesta ja akun vaihdosta. Odotan, keksiikö joku muun keinon yhdistää ohuet ja lyhyet johdot toisiinsa. (Pari viikkoa aiemmin tilasin Saksasta Amazonilta hienomekaanikon ruuvimeisselisarjan. Siitä löytyi sellaiset työkalut, joilla sain navigaattorin auki ja kiinni liimatun akun irti.)

Klo 15.10: Aloin katsoa Lemmen viemän jaksoa 3973, joka esitettiin Saksassa televisiossa tiistaina 31.1.2023. Tällä kertaa jouduin katsomaan sanakirjasta useita sanoja. Kun niitä kaikkia ei ollut Saksa-Suomi -sanakirjassani, jouduin tutkimaan myös muista lähteistä. Tänään opin seuraavat sanat: 
holprig: epätasainen, kuoppainen (esim. katu), katkonainen, pätkivä, nykivä (sie schreibt holprig = hän kirjoittaa ontuvasti)
ambulant: (paikasta toiseen) kiertävä, kulkeva, avohoito (der Patient wurde ambulant behandelt = potilas kävi avohoidossa)
taff: kova (tyyppi)
der Findling: siirtolohkare, hiidenkivi
ritzen: kaivertaa, raapustaa
Samalla opin, että sanalla "die Ambulanz" on useita merkityksiä: 1) sairasauto, 2) päivystyspoliklinikka, 3) tehtaan tms. ensiapuasema, 4) kenttäsairaala.

Klo 18.30: Katsoin postin lähetysten seurannasta, mitä se näyttää päivällä postissa postittamastani kirjeestä, jossa oli Plus-merkki: "Antamallasi lähetystunnuksella ei löytynyt yhtään lähetystä." Tämä oli yllätys. Luulin sen rekisteröityneen postin järjestelmään jo silloin, kun sain postissa sen seurantatunnuksen.

Klo 19.30: Nyt kirjeeni näkyy postin seurannassa: "Kuljetuksessa. 03.02.2003 klo 18:55 Lähetys on rekisteröity."

Lauantai 4.2.2023

Heräsin vasta klo 7.20. En alkanut keittää kaurasuurimopuuroa, koska siihen menee vähintään tunti ja vaimoni oli jo keittiössä. Hän paistoi minullekin kananmunan, jonka jälkeen söin keskiviikon kohdalla kuvaamaani mysliä kevytmaidon kanssa. Siitä jäi nytkin nälkäinen olo. Sen vuoksi söin vielä juustolla ja lauantaimakkaralla katetun voileivän O'Boy-kaakaon kanssa. Menin vielä takaisin sänkyyn, mutta kun uni ei ottanut enää tullakseen, suoritin aamutoimet ja menin työhuoneeseen tietokoneen ääreen.

Klo 9: Totesin työlistasta, että olin eilisiltaan mennessä tehnyt kaikki tälle viikolle merkitsemäni reaalimaailman tehtävät. Viikonlopun ohjelmassa on useita virtuaalimaailman velvollisuuksia. Nistä ensimmäisenä suoritan Lemmen viemää -aiheisen aineistosivustoni www.svision.net viikkopäivityksen. - Kuluneen viikon aikana sillä sivustolla oli käyty 378 kertaa ja sen perustamisesta joulukuusta 2020 alkaen 29.044 kertaa.

Klo 11: Mahlzeit eli ruokatunti. En vielä tiedäkään, mitä hyvää parvekkeelta tänään löytyy.  - Söin kanasuikaleita ja parsakaalia. Olisi ollut myös siskonmakkarakeittoa, mutta sitä en tällä aterialla syönyt. Tauon jälkeen join luultavasti päivän ainoan kahvin eli pienen kupillisen luomu-murukahvia.

Klo 12: Alan katsoa Lemmen viemän jaksoa 3974, joka esitettiin Saksassa televisiossa torstaina 2.2.2023 ja esitetään Suomessa joskus toukokuussa. Kummassakaan maassa sarjaa ei esitetä televisiossa viikonloppuisin, mutta minun on nyt pakko katsoa, kun en ole jokaisena arkipäivänä jaksanut.

Klo 13.35: Minulta meni taas 1 tunti 35 minuuttia yhden 49 minuutin pituisen jakson katsomiseen, koska katson sitä netin kautta videolta, jonka pysäytän aina välillä muistiinpanojen kirjoittamista varten. Kuten jo aiemmin kerroin, kirjoitan jokaisesta jaksosta noin yhden sivun verran muistiinpanoja ja katson tarvittaessa kiinnostavia sanoja tai sanontoja sanakirjasta tai muista lähteistä. Tästä jaksosta tarkistin sanakirjasta seuraavat sanat, joiden merkityksen olin kyllä ymmärtänyt ainakin suunnilleen oikein näkemäni kohtauksen perusteella:
der Trottel: hölmö, höntti
prickeln: kutista, kutittaa, poreilla, kihelmöidä (myös kuvaannollisesti)
das geht auf meine Kappe: se menee minun kontolle, se on minun vastuulla / minun syytäni, (Die Kappe = lakki, myssy, pipo, suojus, huppu, pullon korkki, rasian kansi, kuvaannollisesti tili)
alles paletti: OK, asia selvä
das Gerangel: kahakka, riita, yhteenotto
ausbaden: ottaa syy niskoilleen, kärsiä seurauksista
zittern: 1) vapista, täristä, 2) pelätä
zusetzen: 1) menettää (rahaa), 2) vaivata, häiritä, piinata, 3) (sairaus) verottaa terveyttä
Nyt olen ajan tasalla, koska eilen perjantaina 3.2.2023 sarjaa ei esitetty Saksassa televisiossa talviurheilukisojen vuoksi. "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe) on siellä valtiontelevision ykköskanavan ohjelmistoa. Se joutuu usein väistymään valtakunnallisesti tärkeiden tapahtumien vuoksi.

Klo 14: Vaimoni oli yllättäen paistanut "köyhiä ritareita" ja kutsui minut syömään niitä. Siinä yhteydessä join poikkeuksellisesti toisen pienen kupin kahvia. Olipa todella herkullinen välipala!

Klo 14.30: Alan katsella tallenteena Ilkka Koppelomäen torstaina 2.2.2023 illalla pitämää "tavoitesparrausta". Olin silloin saunan jälkeen niin väsynyt, etten jaksanut silloin osallistua. Tällä sparrauksella oli neljä tavoitetta:
- Parempi struktuuri omaan työpäivään
- Flow, positiivinen asenne ja innostus silloin kun sitä ei ole ympäristössä
- Työntekijästä yrittäjäksi
- Energisyyden lisääminen
Torstaina reaaliaikaiseen tilaisuuteen osallistuneet ovat antaneet siitä hyvää palautetta. Tallenteen pituus on 1 tunti 41 minuuttia. Minulta menee varmasti yli 2 tuntia, kun teen samalla itsellleni muistiinpanoja.

Klo 16.45: Hyvä tallenne päättyi. Nyt lähden ulos puolen tunnin kävelylenkille. 

Klo 18.30: Söinkin ennen ulos lähtöä vielä parvekkeelta lautasellisen herkullista siskonmakkarakeittoa Vaasan Ruisverso -ruispalan kanssa. Aikomani puolen tunnin ulkokävely supistuikin lyhyemmäksi, kun oli tarpeen viedä yksi tyhjä kassi autoon ja tuoda auton turvakameran akku kotiin lataukseen. Huomautin P-paikkanaapurilleni, että hänen autonsa sähköisestä pysäköintikiekosta on paristo loppunut, kun siinä ei näy enää mitään kellonaikaa. Hän kertoi saaneensa siitä jo pysäköintivirhemaksun. Minulla on autossani ihan samanlainen ja varmaankin aikanaan samasta markkinointikampanjasta ostettu, kun senkin näyttö himmeni muutama kuukausi sitten. Onneksi huomasimme sen ajoissa ja vaihdoimme pariston uuteen. - Tämän jälkeen vastaan tänään vielä tärkeimpiin saamiini viesteihin ja sitten suljen koneen siitä erikseen ilmoittamatta.


Sunnuntai 5.2.2023

Klo 5.30: Heräsin vaihteeksi sopivaan aikaan ja laitoin maanantaina kertomani reseptin mukaisen kaurasuurimopuuron valmistumaan. Eilen autosta sisälle latausta varten tuomani valvontakameran akku oli tähän saakka muovikassin sisällä, ettei huoneilmassa oleva kosteus tiivistyisin siihen vedeksi. Nyt otin sen pois kassista ja kytkin laturin sähköverkkoon. Käynnistin tietokoneen ja aloin täydentää tätä artikkelia. Aluksi kirjoitin ensimmäisen kappaleen menneeseen aikamuotoon. Aiemman version olin kirjoittanut viikkoa aiemmin, jolloin tämä viikko kaikkine tehtävineen oli vielä edessäpäin.   

Klo 6.20: Lisäsin puuropataan hyppysellisen suolaa, minkä olen usein unohtanut, ja peitin sen kannen alle hautumaan (vähintään 10 minuutiksi). Laitoin kananmunan paistumaan samalle, jo valmiiksi kuumalle paikalle.  Kun se on valmis, siirryn keittiöön syömään sen ja puuron.

Klo 6.50: Aloin päivittää sivua www.ahjos.net/nato/ratifioinnit.html koska tänään on kulunut 7 kuukautta siitä, kun Nato-maille tuli mahdolliseksi ratifioida Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon. Sen jälkeen aloin katsella somesta uutisia ja käsitellä omaa sähköpostiani.

Klo 8.30: Suljen tietokoneen. Aamutoimien jälkeen lähden rollaattorin kanssa kävellen läheiseen S-marketiin, joka avautuu sunnuntaisin klo 9. Teen siellä sen verran ruokatarvikeostoksia kuin mahtuu pienehköön selkäreppuuni ja rollaattorin koriin. 

Klo 14: En lähtenytkään S-marketiin vaan jäin kotiin hoitamaan sähköpostiviestintää ja pesin pyykkiä kotikoneella. Tarkoitukseni olikin pyhittää lepopäivä eli tehdä sunnuntaina asioita mielen mukaan ilman tiukkaa aikataulua ja täsmällisä raportointia. 

Klo 16: Kirjoitin tänään useita pitkiä viestejä ja yhden blogiartikkelin, jonka aion viimeistellä ja julkaista huomenna. Lopuksi söin K-kaupasta ostamani Perheleipuri Salosen Runebergin tortun, joka voitti Iltalehden makutestin. Nyt katson viikon työt päättyneiksi ja suljen koneen. Huomenna julkaisen analyysin tämän viikon onnistumisesta.

Kiitos seurannasta!

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.

© Copyright: Timo Ahjos 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

visitor counter