©Timo Ahjos 7.5.2020
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Systeemin levytilan laajentaminen Windowsissa

eli toisin sanottuna "Kuinka yhdistän levyosiot eli partitiot C ja D?" Olin jakanut pöytätietokoneeni kiintolevyn kahteen osioon siten, että C:llä oli - ja on edelleenkin - Windows ja kaikki ohjelmat. D:llä oli vain omaa dataani. C:lle olin antanut tilaa 170 gigatavua, joka tuntui aikanaan valtavan suurelta, mutta aikaa myöten se kävi ahtaaksi. Vapaata levytilaa oli C:llä ennen tässä artikkelissa kuvaamaani operaaatiota vain 23 gigatavua, mikä ei olisi riittänyt enää seuraavalle suurelle Windows-päivitykselle. Sehän tallentaa 10 päivän ajaksi aiemman Windows-version tiedostoksi Windows.old, joka oli edellisen päivityksen yhteydessä 18 gigatavua. Koneessani on Windows 10, mutta Windowsin versiolla ei ole tässä kuvatussa operaatiossa merkitystä.

Tein jo etukäteen sellaisen päätöksen, että luovun kokonaan levyn jakamisesta ja ostan uudeksi D:ksi ihan uuden levyn. Varmasti olisi ollut myös mahdollista - jos sen vain osaa tehdä - muuttaa C:n ja D:n välistä jakosuhdetta, mutta sitä en lähtenyt opiskelemaan.

Valmistautuminen datan varmuuskopioimisella

Siirsin levyaseman D kaiken sisällön ostamalleni uudelle USB-levylle. Tarkoitukseni ei ollut tehdä mitään levyasemalla C olevilla tiedoille, mutta varmuuden vuoksi otin niistäkin normaalin varmuuskopion. Kopioin säännöllisesti datan, mutta en ohjelmia, USB-levylle, käyttäen erittäin kätevää ohjelmaa CopyToSynchronizer.

Yritys Windowsin omilla välineillä

Kun osoittaa hiiiren kakkosnäppäimellä Windowsin painiketta "Aloitus", avautuu valikko, jossa on valinta "Levynhallinta". Aluksi tutkin kaikki välineet ja ohjeet, mitä sieltä avautui. Totesin, että Windowssissa ei ole välinettä, jolla voisin yhdistää D:n osioon C tai laajentaa C:tä. Samaa sanoivat asiantuntijat eräällä keskustelufoorumilla, kun kysyin siellä neuvoa. Olennaista siinä oli, että C ja D eivät olleet levylläni välittömästi peräkkäin. - Kokeilin vielä, auttaisiko D:n alustaminen, mutta siitä ei ollut apua. Alustaminen tyhjensi D:n kaikesta tietosisällöstä. Siksi oli erittäin tärkeää, että se oli kopioituna toiselle levylle.

Muiden tekemien apuohjelmien etsintää Googlella

Etsin apua netistä googlaamalla ja löysin seuraavia artikkeleita:
- "How to remove disk partitions"
- "How do I Unpartition a hard drive in Windows 10?"
- "Two ways of deleting a partition in Windows, without third-party apps"

Kaikkien noiden lukemisen jälkeen tuli selväksi, että tarvitsen jonkin "kolmannen osapuolen" tekemän levynhallinnan ohjelman. Sivustolla www.lifewire.com oli arvosteltu 10 parasta maksutonta levynhallintaohjelmaa, tarkemmin sanottuna sivulla www.lifewire.com/free-disk-partition-software-tools-2624950. Valitsin ja asensin koneeseeni niistä sen, joka oli laitettu sijalle 4, koska se tuntui parhaiten sopivan tarpeeseeni. Ohjelman nimi on "EaseUS Partition Master". Se löytyi sivulta www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html

Tilanne levylläni ennen operaation aloittamista

Edellä mainittu ohjelma näytti levyni tilankäytön. Katsoin välittömästi D:llä merkityn alueen tiedot ja poistin sen määrittelystä kirjaimen D. Sitten yritin yhdistää sen C:hen ohjelman toiminnolla "Merge", mutta se oli himmennettynä eikä siis ollut vielä käytettävissä. Ohjelma näytti levyni sisällön tässä vaiheessa tällaisena. Tehostan tässä blogissa olennaisia kohtia sinisellä värillä:


- Recovery Partition: Windows RE Tools, NTFS, 571 MB free of 800 MB
- System, EFI System Partition: SYSTEM, FAT32, 205 MB free of 260 MB
- Reserved Partition: (nimetön), Other, 0 Byte free of 128 MB
- Boot, Data Partition: C:\Windows, NTFS, 23.88 GB free of 149.50 GB
- Recovery Partition: (nimetön), NTFS, 86 MB free of 511 MB
- Unused Partition : (nimetön, entinen D): Unallocated, 767 GB free of 767 GB
- Recovery Partition: Recovery Image, NTFS, 2,67 GB free of 13.00 GB

Ongelmana oli siis C:n ja D:n välissä oleva pieni "Recovery Partition". Otin riskin ja deletoin sen. Ohjelma varoitti, että silloin menetän siinä olevat tiedot, mutta päättelin sanasta "Recovery", ettei siinä normaalitilanteessa ole tärkeää dataa. Sen jälkeen toiminto "Merge" oli käytettävissä ja yhdistin sillä "Unallocated"-osion NTFS-osioon "C:\Windows".

Tilanne levylläni operaation jälkeen: Kaikki toimii hyvin!

C-levyn sisältö - siis Windows, kaikki ohjelmat ja data - säilyivät tässä operaatiossa vahingoittumattomina, joten mitään niistä ei tarvitse palauttaa varmuuskopioista. Tämän jälkeen voisin kopioida uudelta ulkoiselta USB-levyltä C:lle kaikki ne tiedostot, jotka olivat aiemmin D:llä, mutta sitä en nyt tee, koska haluan pitää ne pysyvästi ulkoisella levyllä, jonka voi ottaa mukaan ja käyttää muuallakin kuin tässä pöytäkoneessa.

Windows näyttää nyt näin levyasemasta C:
- Tyyppi: Paikallinen levy (nimeltään Windows)
- Tiedostojärjestelmä: NTFS
- Käytetty tila: 121 Gt
- Vapaa tila: 795 Gt
- Aseman koko 917 Gt

Levyaemalle C ilmestyi uusi kansio, jonka nimi on "Local Disk:562020132". Sen nimi ilmaisee kansion luomisen ajankohdan amerikkalaisittain eli toukokuun 6 päivänä 2020 klo 1:32 jonkin aikavyöhykkeen aikaa (Suomessa 21:32). Windowsin toiminto "Ominaisuudet" näyttää, että sen koko on 0 tavua, koko levyllä myös 0 tavua ja se sisältää 10 tiedostoa, 0 kansiota. Tiedostot ovat siis näkymättömiä. Lisäksi siinä on ruksattuna "Vain luku (koskee vain kansiossa olevia tiedostoja)".

Lisäksi levylle ilmestyi uusi osio "SYSTEM (Z:)" Kun sen yrittää avata, tulee ensin ilmoitus: "Sinulla ei ole tämän kansion käyttöoikeuksia. Valitse Jatka, jos haluat saada tämän kansion pysyvät käyttöoikeudet. Jatka / Peruuta". Kun valitsee "Jatka", tulee ilmoitus "Tämän kansion käyttöoikeudet on evätty sinulta. Tämän kansion käyttöoikeuksien saaminen edellyttää suojausvälilehden käyttämistä. Sulje ". Kun tuota alleviivattua linkkiä napsauttaa, esille tulee levyosion Z tiedot:
- Tyyppi: Paikallinen levy (nimeltään SYSTEM)
- Tiedostojärjestelmä: FAT32
- Käytetty tila: 51,4 Mt
- Vapaa tila: 204 Mt
- Aseman koko: 256 Mt

Windowsin resurssienhallinnassa C-levyn sisältöluetteloon on ilmestynyt viimeiseksi kuvake, jonka nimenä on "END". Se sopii hyvin myös tämän artikkelin loppuun - eli tämä loppuu tähän. :)

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.