©Timo Ahjos 4.12.2011
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Siirtyminen Android-aikaan PERUUTETTU!

Hankin matkapuhelimen, jonka päällä lukee "Google". Siinä on mm. satelliittipaikannus, Google Maps ja Google Earth sekä Googlen hakukone valmiiksi asennettuina. Niitä oli helppo käyttää jo ennen SIM-kortin asennusta. Yhteys pilveen ja avaruuteen toimii täällä sairalassa kaupungin avoimen verkon kautta. Pian SIM-kortin asentamisen jälkeen opin soittamaan puhelun siten, että näppäilen numeron, mutta en ole vielä löytänyt puhelinluetteloa, minne voisin tallentaa puhelinnumeroita. Tekstiviestejä en osaa vielä lähettää, kolmen päivän tutustumisen jälkeen.- Päivitetty sunnuntaina 1.4.2012: Luovuin kokonaan Android-puhelimen käytöstä. Perustelu artikkelin lopussa. Uusi lisäys 3.11.2012: Otin sen uudelleen käyttöön. Tarkemmin artikkelin lopussa.

Olen sairaalassa matkapuhelimen varassa. Lankapuhelinta tässä huoneessa ei ole lainkaan. Kännykkäni on pudonnut lattialle lähes joka päivä, mutta ei ole vielä mennyt rikkki. Kerran se putosi pissapulloon, jota myös sorsaksi kutsutaan. Annoin jo kahdelle ihmiselle tehtäväksi ostaa Prismasta tai muualta 50 euron hintaluokassa Nokian kännykän. Kumpikaan ei kuitenkaan löytänyt sopivaa ennen kuin peruutin toimeksiannon.

Luulin, ettei minulla ole täällä mitään lukittavaa tilaa, minne voisin jättää toisen kännykän siksi aikaa, kun käyn Peijaksen, Meilahden tai Töölön sairaalassa tutkimuksissa tai erikoislääkärin vastaanotolla. Se osoittautui kuitenkin vääräksi käsitykseksi, sillä koko vaatekaappi on lukittava, vaikka minulla ei ole siihen avanta. Jokaisella sairaanhoitajalla on avain. He lukitsevat tai avaavat sen pyynnostäni.

Uudesssa tilanteessa aloin etsiä sopivaa kännykkää hintaluokassa 150-250 euroa. Olin jo tilaamassa Verkkokauppa.comista tietyn Nokialaisen, hinta 179 euroa. Tilausjärjetelmä antoi kuitenkin virheilmilmoituksen, jota liikkeen puhelinpalvelussa ei osattu selittää. Sen jälkeen katsoin mm. Soneran tarjouksia. Heillä oli tarjouksessa Huawei Ideos X5 -älypuhelin hintaan 3,56 euroa/kk 24 kuukauden sopimuksella.

Lisäksi piti olla jokin Soneran liittymä. Minulla oli sellainen ennestään eikä tarvinut ostaa uutta. Samalla tilasin 50 viestin tekstiviestipakein, mutta peruutin sen eilen todettuani kuinka vaikeaa niin pienellä näppäimistöllä on kirjoittaa virheetöntä tekstiä. Sormeni osuu vähän väliä viereisiin kirjaimiin. Millään tikulla, kuten kynän kärjellä, näppäimistöä ei voi käyttää.

Lisäys 1.4.2012:
Oletin, että Android-puhelimeni ja sen liittymän kustannukset jäävät suuruusluokkaan 10 euroa/kk. Kuirtenkin ensimmäisessä laskussa oli sen lisäksi noin 73 euron tiedonsiirtomaksu, joka aiheutui puhelimen suorittamista ohjelmapäivityksistä. Johtopäätökseni oli, että tuollainen internetiä käyttävä älypuhelin voi aiheuttaa ennalta arvaamattomia ja sinänsä tarpeettomia kustannuksia. Ne voivat ylittää moninkertaisesti sen, mitä olen 24 kuukauden sopimuksella sitoutunut Soneralle maksamaan.

Tarpeetonta rahanmenoa välttääkseni poistin ensin SIM-kortin puhelimesta, jonka jälkeen se toimii edelleen Webissä sellaisissa paikoissa, missä on WLAN (kuten meillä kotona). Käytännössä en ole kuitenkaan viitsinyt käyttää sitä ollenkaan enkä ole ostanut siihen mitään maksullisia sovelluksia, koska sillä ei voi luottokorttitietoja kontrolloida yhtä hyvin kuin tavallisella tietokoneella.

Lisäys 3.11.2012:
Vasta viime viikolla älysin hankkia kosketusnäyttökynän ja muihinkin ongelmiin löytyi ratkaisu. Niistä tarkemmin 3.11.2012 julkaisemassani artikkelissa "Tuoreita myönteisiä kokemuksia Androidista". Se on arkistoitu vuoden 2012 marraskuulle.

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.