©Timo Ahjos 28.8.2011
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Sokerinmittauslaitteiden vertailutesti

Lääkitykseeni lisättiin hiljattain kortisoni, joka aiheuttaa sivuvaikutuksena mm. veren sokeripitoisuuden nousua. Sen seuraamiseksi sain Meilahden sairaalasta kotikäyttöön mittauslaitteiston sillä puheella, että myöhemmin tarvitsemani "lansetit" (pistoneulat) ja mittausliuskat saan Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta. Mittausliuskat ovat kuitenkin laitemerkkikohtaisia eikä terveyskeskuksella ole mittausliuskoja sen merkkiseen mittariin, jonka olin Meilahdesta saanut. Sen vuoksi sain terveyskeskukselta lansettien ja liuskojen lisäksi uuden mittarin, johon heidän jakamansa liuskat sopivat.

Testin tarkoituksena oli tutkia, antavatko kaksi eri merkkistä mittaria saman sokeripitoisuuden vai aiheuttaako siirtyminen mittarista toiseen hyppäyksen mitattuihin veren sokeripitoisuuksiin. Testin lopputulos: Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta saamani mittari näytti sekä lauantaina että sunnuntaina 7,3. Meilahden sairaalasta saamani mittari näytti lauantaina 8,9 mutta sunnuntaina vain 6,9.

Testin suoritustapa:

Mittasin siis veren sokeripitoisuuden kahdella eri mittarilla, joista käytän seuraavia lyhennysmerkintöjä.
- HUS = Meilahden sairaalasta saamani mittari = Abbott FreeStyle Lite
- HKI = Helsingin kaupungin terveyskeskuksesta saamani mittari = Roche Accu-Chek Aviva Nano

Testausajat olivat lauantaina 27.8.2011 klo 8.30 ja sunnuntaina 28.8.2011 klo 9.30 alkaen. Kummatkin testit suoritin ennen kuin oli syönyt mitään sinä aamuna.

Mittasin veren sokeripitoisuudet (glukoosi) vasemman käden keskisormen päähän neulalla pistetyistä verenvuodoista. Lauantaina sain molemmat näytteet samasta verenvuodosta. Sunnuntaina vuoto ehti hyytyä ennen kuin sain toisen näytteen otetuksi (käsien vapinan vuoksi). Pistin heti sen jälkeen uuden vuotokohdan edellisen viereen ja otin jälkimmäisen näytteen siitä.

Mittausjärjestys:
- lauantaina 1. HKI, 2. HUS
- sunnuntaina 1. HUS, 2. HKI

Tulokset:
- lauantaina HUS 8,9 HKI 7,3
- sunnuntaina HUS 6,9 HKI 7,3

Johtopäätökset: Lukija saa tehdä omat johtopäätöksensä. Käytän tästä lähtien vain HKI-mittaria, koska saan mittausliuskoja vain siihen.

Paluu näiden kopiosivujen tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.