©Timo Ahjos 19.6.2022

 

Mitä tv-sarja "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe) minulle merkitsee? Osa 3.

Edellä olen jo kertonut suhteestani Saksan kieleen ja kuinka jäin "koukkuun" tähän sarjaan (Osa1) ja miten se on elvyttänyt välillä unohtuneen saksan kielen taitoni  (Osa2), mutta ehkä sarjan olennaisin merkitys minulle on vielä kertomatta ja yritän kuvata sitä tässä.

Olen hyvin ujo ja arka ihminen silloin kun en edusta mitään organisaatiota. En juurikaan tunne muita ihmisiä kuin niitä, jotka ovat tulleet tutuiksi opiskelu- tai työroolin kautta. Heidänkin kanssaan kommunikoin nykyisin vain Facebookissa tai sähköpostitse. Kontaktit sukulaisiin ovat kahta serkkua lukuunottamatta niin etäiset, että emme ole käytännössä puheväleissä. Kun olin vuosina 2011-2012 lähes 12 kuukautta leukemian ja selkärangan murtuman vuoksi sairaaloiden vuodeosastoilla, sukulaisistani vain yksi serkku kävi minua siellä tapailemassa.

Löysin tv-sarjan "Lemmen viemää" (Sturm der Liebe) huhtikuun 2011 lopulla ollessani leukemiahoidossa Meilahden sairaalassa. Sen kautta minulla on ollut tilaisuus tutustua sellaisiin ihmisiin, joita en muuten tapaa. Niitä ovat sarjan roolihahmot, mutta myös näyttelijät sekä keskusteluryhmiin Suomessa ja Saksassa kirjoittavat katsojat. Olen itse jäsenenä kolmessa aktiivisesti toimivassa sarjan katsojien Facebook-ryhmässä, joista yksi on saksankielinen. Lisäksi olen perustanut ja ylläpidän Googlen systeemissä ryhmää "lemppari", jonka oli tarkoitus korvata Anna-lehden joulukuussa 2020 lopettama keskustelufoorumi. Siellä ylläpidin perustamaani keskusteluketjua yli 5 vuoden ajan.

Varsinaisessa tv-sarjassa ja kaikissa noissa keskusteluryhmissä olen tutustunut sellaisiin ihmisiin, jollaisia en tosielämässä ollenkaan tapaa. Omassa tuttavapiirissäni kommunikointi on hyvin pidättyväistä. Keskustelut ovat pääosin pinnallisia ja lähinnä ulkomaailmaa koskevia. Ei siis avoimia keskusteluja esim. tunteista. Sarjassa ihmiset ilmaisevat tunteita ihan eri tavalla. Useimmilla roolihahmoilla ja varsinkin keskusteluryhmiin kirjoittavilla katsojilla on aivan erilaiset arvostukset kuin mitkä omaa elämääni ja työuraani ovat ohjanneet. Olen melko varma, että kukaan heistä ei ymmärtäisi minua, mutta minusta on hyvin mielenkiintoista seurata heitä, kun sen voi tehdä joutumatta itse ankaran kriittisen arvostelun kohteeksi.

Edellä sanottua tukee sekin havainto, että niistä ihmisistä, joihin olen tutustunut muualla kuin em. keskusteluryhmissä, en tiedä yhdenkään olevan tuosta sarjasta kiinnostunut tai sitä seuraavan, vaikka se on Euroopassa eniten katsottu eurooppalainen tv-sarja, jota esitetään yli 20:ssa Euroopan maassa ja Kanadassa. Suomessa sitä on esitetty televisiossa 6.12.2007 alkaen jokaisena arki-iltapäivänä ja uusintana 1-2 kertaa seuraavana arkiaamuna (paitsi viime talvena oli 3 viikon joulutauko ja kesällä 2022 on neljän viikon kesätauko). Televisioesityksen jälkeen jaksot ovat olleet 1-3 kuukauden ajan internetin kautta katsottavissa mihin tahansa kellonaikaan.

Sarjan sisällöstä ja sen käsittelystä

Sarjan jokaisessa jaksossa etenee 3-4 rinnakkaista juonta muutaman minuutin pituisina kohtauksina. Siinä on hyvin monen tasoista sisältöä. Miljoonayleisöä palvelevan ohjelman pitääkin tarjota jotakin mahdollisimman monille katsojille. Eri katsojat ovat kiinnostuneita eri asioista ja samaistuvat eri roolihahmoihin. Kukaan ei ole kiinnostunut kaikista ja kaikesta. Uudehko katsoja ei huomaa ollenkaan sellaista sisältöä, joka kuvaa esim. roolihahmojen suhteiden muuttumista pitkällä aikavälillä. Muutamat roolihahmot ovat olleet sarjassa jo pitkään, eräät jopa yli 15 vuotta sarjan alusta alkaen, mutta joka vuosi noin kolmasosa roolihahmoista vaihtuu. Erilaisten uusien roolihahmojen myötä sarjaan tulee aina sellaista uutta sisältöä, jota siinä ei ole aiemmin käsitelty.

Facebook-ryhmässä eräs Maarit J. kirjoitti hiljattain näin: "Nuo roolisuoritusten persoonat kuvaavat karrikoiden meitä ihan tavallisia ihmisiä. Meitä löytyy joka lähtöön ja kohtelemme lähimmäisiämme samoin kuin roolihenkilöt. Tai olemme enemmän tai vähemmän itsekkäitä. Ihmissuhteisiimme sisältyy draamaa. Sarja näyttää luonteemme voimakkaasti korostaen roolisuorituksina."

Minuun monet roolihahmot ovat tehneet niin suuren vaikutuksen, että olen nähnyt heidät unissakin. Olen nähnyt jo yli 150 sellaista unta, joissa on esiintynyt vähintään yksi sarjan roolihahmo tai näyttelijä. Dokumentoin sellaiset unet kansioon http://timontti.ahjos.info/F-uneni/

Saksassa sarja on valtiontelevision ykköskanavan ohjelmistoa. Siinä ei ole siellä mainoskatkoja eikä piilomainontaa. Sen sijaan siinä on paljon "kansalaiskasvatusta" sillä tavalla kätkettynä, että joku roolihahmo selittää asioita toiselle roolihahmolle, jolloin se opetus uppoaa katsojiinkin paremmin kuin erillisenä "tietoiskuna".

Mikä voisi olla toisin?

PS: Ylläpidän sarjan kaikkien suomenkielisten katsojien iloksi aineistosivustoa www.svision.net, jota päivitän pääsääntöisesti lauantaisin.

Paluu artikkelin aiempiin osiin: Osa1, Osa2
Tämän aiheen tiedostoluetteloon, näiden kopiosivujen kansilehdelle tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.