©Timo Ahjos 30.4.2011
Artikkeli on kopioitu blogista timontti.blogspot.com

 

Kuulumisia 1.1.2011 alkaen

Miten löysin hotelli Fürstenhofin?

Tämä on muokattu ote artikkelista "Leukemian_hoito/2011-04-30_Raportti_kahdenneltatoista_sairaalaviikolta.html"

"Minua on kovasti harmittanut, että lauantai-illan saksalaisia suosikkisarjojani Kettu, Kahden keikka ja Syyttäjä ei ole esitetty pitkään aikaan. Tällä viikolla ei tullut edes Siskaa. Senpä vuoksi katsoin alkuviikosta toisentyyppistä saksalaissarjaa ja jäin koukkuun. Sen myötä olen oppinut uuden espanjan kielestä peräisin olevan sivistyssanan "telenovela", jota näkee käytettävän myös suomenkielisessä tekstissä. Sanatarkka käännös olisi ehkä "televisionovelli", mutta telenovela ei ole mikä tahansa novelli, vaan sen määritelmään kuuluu myös tietynlainen aihe ja rakenne. Ollakseen telenovela, ohjelmalla pitäisi olla ennalta rajoitettu pituus, vaikkapa 150 jaksoa. Jos tarina jatkuu periaatteessa loputtomasti, se ei ole telenovela vaan "saippuasarja".

Löytämääni sarjaa on esitetty Suomessa Sub-tv:ssä jo vuodesta 2007 alkaen. Siitä esitetään vajaan tunnin pituinen jakso jokaisena arki-iltana ja uusintana seuraavana arkiaamuna. Eilen illalla esitettiin jakso 885. Kuusi viimeistä jaksoa on katsottavissa myös netin kautta sivustolla www.katsomo.fi (nykyisin mtv.fi ). Sarjan nimi on "Lemmen viemää" ("Sturm der Liebe"). Se kertoo baijerilaisissa alppimaisemissa olevan hienon hotellin omistajasuvun ja henkilökunnan sekavista ihmissuhteista, joihin liittyy paljon rakastumisia ja rikoksia. Tuottaja ilmoittaa sarjan olevan telenovela, mutta sitä eivät kaikki hyväksy, koska sarja on venynyt niin pitkäksi. Sitä on pidennetty jo useita kertoja tuotantokausi kerrallaan. Saksassa esitettiin eilen jo jakso 1290. Tarinan keskeisin rakkaustarina ja osa keskeisimmistä roolihahmoista on kuitenkin vaihtunut tuotantokausittain. Sillä perusteella kunkin tuotantokauden tuotos ehkä täyttää erikseen telenovelan määritelmän.

Olen siis seurannut sarjaa vasta jaksosta 880 alkaen eli yhden viikon. Ymmärtääkseni paremmin tarinan juonta ja erilaisia viittauksia vanhoihin tapahtumiin, yritin eilen löytää netistä vanhoja jaksoja. Löysin niitä vain YouTubesta, minne eri henkilöt ovat niitä tallentaneet. Siellä on kuitenkin vain alle 10 minuutin pituisia pätkiä, mikä oli aiemmin YouTuben asettama aikarajoitus. Videonpätkät on siellä nimetty sekavasti ja selausvaiheessa monien katkaistuna nimenä näkyy vain sarjan nimi. Lisäksi jotkut kohtaukset ovat YouTubessa moneen kertaan eri henkilöiden eri nimillä tallentamina. YouTube osoittautui siten käytännössä mahdottomaksi välineeksi selvittää tarinan juonen aiempia vaiheita. Onneksi löysin tänä aamuna googlaamalla paremman tietolähteen, missä on kunkin roolihahmon lyhyt verbaalinen kuvaus: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lemmen_viemää

Lisäys 1.7.2020: Tarkemmin sanottuna löysin sarjan ollessani Meilahden sairaalassa vuodepotilaana, kun selailin, mitä eri tv-kanavilta juuri sillä hetkellä tuli. Sub-tv:ssä oli tämän sarjan jakso suunnilleen puolivälissä. Jäin katsomaan sitä. Se kosketti minua heti syvällisesti ainakin näistä syistä: Siinä oltiin hotelliravintolassa ja sen keittiössä, missä oli samanlainen tunnelma kuin kesän 1966 työpaikallani saksalaisessa ravintolassa. Siinä puhuttiin samaa kieltä kuin silloisella työpaikallani - siis saksaa - mitä olin vielä ylioppilaskirjoituksissa vuonna 1967 osannut, mutta sittemmin täysin unohtanut. Sarjan löydettyäni katsoin jokaisen uuden jakson, mikäli se suinkin vain oli mahdollista. "

Paluu tämän aiheen tiedostoluetteloon, näiden kopiosivujen kansilehdelle tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.