©Timo Ahjos 25.11.2023
KESKENERÄINEN LUONNOS

 

Miksi kuitenkin lopetin sen seuraamisen tuotantokauden 19 lopussa?

"Lemmen viemää" on parhaimmillaan ollut Euroopan eniten katsottu eurooppalainen tv-sarja, jota kymmenet miljoonat ihmiset yli 20:sa Euroopan maassa ja Kanadassa ovat katsoneet. Suomessakin sitä on esitetty televisiossa 6.12.2007 jälkeen jokaisena arkipäivänä jo 16 vuoden ajan. Miljoonayleisöä palvelevan sarjan tulee tarjota kiinnostavaa katsottavaa hyvin monenlaisille ihmisille. "Lemmen viemässä" se on toteutettu niin, että jokaisessa noin 50 minuutin pituisessa jaksossa etenee rinnakkain useita juonia. Kutakin niistä näytetään kerrallaan vain muutaman minuutin pituinen kohtaus. Jos tietty katsoja saadaan kiinnostuneena seuraamaan edes yhtä rinnakkaisjuonta, hän malttaa odottaa sen juonen jatkumista myös ne minuutit, jolloin näytetään niitä juonia, jotka eivät häntä kiinnosta.

Aiemmin seurasin kiinnostuneena lähes kaikkia juonikuvioita, joista monet koskettivat minua hyvin syvästi ja henkilökohtaisesti. Viime aikoina sarjassa on ollut enemmän sellaista sisältöä, joka minua ei kiinnosta. Myös Saksassa sarjan katsojaluvut ovat olleet tänä vuonna alempia kuin aiemmin. Sarjan alkuperäinen päävastuullinen käsikirjoittaja ja tuottaja ovat jo muutama vuosi sitten poistuneet sarjan tuotannosta. Heidän seuraajiksi valitut henkilöt ovat olleet mukana sarjan tuotannossa alusta alkaen, mutta vaikuttaa siltä, että he eivät keksi enää yhtä vaikuttavaa sisältöä kuin mitä sarjassa oli aiemmin. He näyttävät melko mekaanisesti toistavan aiemmilla tuotantokausilla hyviksi havaittuja juonikuvioita. Sarjaa pitkään seuranneet katsojat ovat nyt Saksassa jo 18 vuotta vanhempia kuin sarjan alkaessa siellä vuonna 2005. Sarjan tuotanto yrittää saada nuoria tv-katsojia kiinnostumaan siitä. Toisaalta he säilyttävät siinä myös iäkkäämpiä katsojia kiinnostavaa sisältöä. Sitä on kuitenkin niin vähän, että en viitsi enää käyttää 5 tuntia viikossa nähdäkseni ne kiinnostavat tapahtumat kaiken sellaisen seasta, mikä minua ei kiinnosta.

Kiinnostukseni kohteena ovat olleet tiettyjen tapahtumien lisäksi sellaiset eri ikäiset roolihahmot ja näyttelijät, joita on ollut kiva katsella. Esim. Suomessa vielä parhaillaan jatkuvaa, mutta Saksassa jo päättynyttä tuotantokautta 19 monet ovat Facebook-ryhmissä moittineet tylsäksi, mutta sen kauden lopussa sarjasta poistunut pääpari ja eräät muutkin poistuneet roolihahmot ja heitä esittäneet näyttelijät olivat minun mielestä hyvin sympaattisia. Katselin heitä mielelläni, mutta samaa en voi sanoa monestakaan kauden 20 roolihahmosta. Sarjan pääjuoni on ollut Fürstenhof-nimisen hotellin omistajasukujen (von Weyersbrunn, Saalfeld, Stahl, Schwarzbach) ja henkilökunnan ihmissuhteet. Kauden 20 päärooliin ei enää löydetty ketään noista suvuista vaan pääroolissa on Schwarzbachin perheen entisen portugalilaisen taloudenhoitajan tytär. Sulhaskandidaatitkaan eivät ole omistajasukujen jälkeläisiä vaan erään Saalfeldin aviottoman tyttären äidin aviopuolison avioton poika ja perhetuttu. En keksi mitään syytä, miksi olisin heistä kiinnostunut. Kaudella 19 pääparin molemmat puolisot olivat vielä kahden erillisen Saalfeld-nimisen suvun jälkeläisiä.

Minulle "Lemmen viemää" on ollut paljon enemmän kuin tv-sarjan katselua. Olen osallistunut vuodesta 2012 alkaen sarjaa koskevaan keskusteluun useissa eri keskusteluryhmissä eri foorumeilla sekä Suomessa että jossakin määrin myös Saksassa. Suomessa roolini oli alun perin saksankielisen aineiston suomentaminen sarjan suomalaisille katsojille. Kesästä 2012 alkaen seurasin sarjan tapahtumia myös suoraan Saksasta. Siihen aikaan Suomessa esitettiin noin 1 1/2 vuotta vanhoja jaksoja. Vähitellen Saksan etumatka on lyhentynyt noin 3 kuukauden pituiseksi, kun siellä on pidetty kesätaukoja ja yksittäisiä taukopäiviä kirkkopyhinä ja suurten urheilutapahtumien vuoksi. Uudeksi roolikseni tuli kertoa juonipaljastuksia, jotka perustuivat siihen, mitä Saksassa oli jo tapahtunut. Viime vuosina tein jokaisesta jaksosta noin yhden A4-sivun pituiset muistiinpanot varautuen vastaamaan suomalaisten katsojien esittämiin kysymyksiin.

Jatkuu vielä ...

PS: Ylläpidän edelleenkin sarjan kaikkien suomenkielisten katsojien iloksi aineistosivustoa www.svision.net. Päivitän sitä viikottain ainakin siihen saakka, kunnes tuotantokauden 19 kaikki jaksot on esitetty myös Suomessa televisiossa.

Paluu artikkelin aiempiin osiin: Osa1, Osa2, Osa3,
Tämän aiheen tiedostoluetteloon, näiden kopiosivujen kansilehdelle tai blogin timontti.blogspot.com kansilehdelle.